- Gevelbekleding
- Terras en vlonder
- Tuinschermen
D u u r z a a m
&
C i r c u l a i r
Montage van TardeX terras en vlonderplanken
Benodigde gereedschappen
Bij het monteren van hout-polymeer composiet (HPC) wordt dezelfde techniek en gereedschappen gebruikt als bij het werken met hardhout. Bij het zagen worden zagen met een extra gehard blad gebruikt. Gereedschap wat u nodig heeft zijn: een elektrische schroefmachine, handcirkelzaag (eventueel met geleiderail), een waterpas, een hamer, een constructietape.
Let op: Bij de montage van schroeven rechtstreeks in de HPC-terrasplanken is voorboren met een kleinere boor noodzakelijk! Deze wijze van montage zo min mogelijk toepassen; montage met clips is de juiste wijze.
De terrasplanken worden gelegd op en bevestigd aan montagebalken. In de regel worden terrasplanken loodrecht op de latten gelegd, met een maximale h.o.h. afstand zoals aangegeven bij de productinformatiebladen. Op locaties voor intensief gebruik (bijvoorbeeld openbare ruimten, bruggen, podia) kan het nodig zijn de onderlinge afstand tussen de montagelatten aan te passen.

De compensaties tussen de terrasplanken moet over de lengte circa 5 mm per plank bedragen. De afstand van de terrasplanken tot muren, hekken, stoepranden, steunen, regenpijpen, etc. moet minimaal 20 mm zijn.

Om regen en smeltwater af te laten voeren, worden de montagebalken parallel aan de afvoerrichting gelegd. Het kan noodzakelijk zijn de montagelatten te verhogen om een goede waterafvoer te garanderen.

Om voor voldoende ventilatie van het terras te zorgen, kunnen de montagebalken op ondersteunende balken of staanders worden gemonteerd. Dit wordt o.a. toegepast bij verhoogde terrassen en veranda's.

De uiteinden van elke terrasplank moeten op de montagebalk gemonteerd worden. Hierdoor wordt ingeval van aansluitende planken aan de kop een dubbele montagebalk gemonteerd t.b.v. beide uiteinden.






























Bij het leggen van een terrasvloer moet rekening gehouden worden met de afvoer van regen- en grondwater. Het is raadzaam om een helling van tenminste 1% aan te houden (1 cm voor elke 1 m lengte) om het water in de juiste richting te laten wegvloeien. Voorkom ten alle tijden dat er ergens water kan blijven staan.
2. Installatie van de montagelatten voor het leggen van de vloer
Zie hier voorbeelden voor het leggen van de terrasplanken en de daarbijbehorende configuratie voor de montagebalken:
De montagebalken worden vastgeschroefd aan de onderliggende vloer of balkenconstructie, rekening houdend met de lineaire uitzetting van het materiaal.


Met de installatie van de montagebalken, moeten de volgende regels in acht worden genomen:
1. Onderbouw van het terras
De onderbouw van het terrasdek moet op een stevige fundering staan. Dit kan een betonnen ondergrond zijn, een cementdek-vloer of bijvoorbeeld een verdichte laag van gebroken zandsteen. De metalen of houten balkenconstructie wordt hier op afgemeten afstanden gemonteerd met voldoende draagvermogen. Ingeval van een onderliggende grondlaag, wordt het aanbevolen om worteldoek te gebruiken om onkruid te voorkomen.
1. Er moet voldoende luchtcirculatie onder het de planken zijn.

2. De composiet planken komen niet in direct contact met grond, water of groen.

3. Houdt rekening met rek en krimp van de composiet planken. Deze is vergelijkbaar als met hout.

4. Zorg voor voldoende afloop (1 - 2%) en in de juiste richting van het te monteren terras.
3. Installatie van de terrasplanken
Voor het leggen moeten de planken 24 uur uit de verpakking ventileren in de open lucht.
1. Installatie van de terrasplanken start vanaf de muur of andere vaste constructies.

2. De planken worden met RVS clips aan de ondersteunende latten bevestigd (NIMMER direct onderling gechroefd!). Met de RVS clips ontstaat er de noodzakelijke lengtespleet tussen de planken, die licht kan veranderen afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De RVS clips worden in de groef van de terrasplank gestoken en met zelf tappende RVS schroeven in het midden van de montagelat bevestigd. Monteer de planken onderling enkel met lichte druk op de clips zodat rek en krimp zonder problemen kan plaatsvinden.

3. De planken moeten met clips aan elke (!) onderliggende montage-balk worden gemonteerd. Het is uiterst belangrijk om hierin secuur en consequent te zijn en bezuinig niet op het monteren van de clips!
5. Veelgemaakte fouten tijdens installatie
4. Afwerking van de randen van de vloer
De randen van de terrasvloer kunnen worden afgewerkt met TardeX HPC-hoekprofielen. Tegelijkertijd kunnen decoratieve elementen, die de functie van een plint vervullen en ruimtes aan de uiteinden van de terrasplanken visueel wegwerken, alleen aan een vaste constructie (muur, hek, balk, bloembak etc.) worden bevestigd. Na de installatie van het terras behoeft het oppervlak enkel met water te worden gereinigd om het overgebleven vuil en stof te verwijderen.
1. Het niet opvolgen van de instructies v.w.b. de sparingen tussen de planken en aanbevelingen voor afvoer van regen- of smeltwater;

2. Installatie van de montagebalken zonder mogelijkheid van waterafvoer;

3. Aansluitend plaatsen van terrasplanken zonder rekening te houden met de benodigde sparingsruimten t.b.v. de rek en krimp;

4. Het leggen van de terrasplanken of montagebalken te dichtbij muren, hekken en andere obstakels;

5. Er is geen correcte of voldoende afwatering (afloop) gerealiseerd om stilstaand water op en onder het terras te voorkomen;

6. Te strakke montage van de clips tussen de terrasplanken.
LET OP!!!!
Composietplanken zijn NIET geschikt voor gebruik op de volgende locaties:
1. Vochtige en gesloten plaatsen zonder zonlicht en wind, waar schimmel kan ontstaan. Gebruik van HPC-producten is niet toegestaan als ze constant in water zijn.

2. Plaatsen met sterk wisselende temperaturen, bijvoorbeeld stoomcabines, sauna of stoombad, diepvriezers en koelkasten in magazijnen. Bij sterk en frequent grote temperatuurswisselingen kan vervorming optreden. Het gebruik van de producten boven de 80 C° is niet toegestaan.
Met het in gebruik nemen van de HPC-terrasplank is een lichte natuurlijke verkleuring onder invloed van zonlicht mogelijk. Deze verkleuring is een natuurlijk proces dat in het algemeen voorkomt. Om deze reden worden de terrasplanken vanaf fabriek een fractie donkerder geleverd dan de beoogde kleur. Het verschil wordt doorgaans in de eerste 3 maanden van het gebruik gecompenseerd, waarna de plank de beoogde kleur behoudt.
4. De planken worden in de lengte gelegd met een tussenruimte aan de uiteinden van 5 - 10 mm. Gebruik wiggen voor het verkrijgen van consequente ruimte tussen alle planken. Aan de uiteinden heeft elke plank zijn eigen bevestiging aan een montagelat.

5. Bij de installatie van een terras van grotere oppervlakken, wordt aanbevolen om de planken per rij een halve lengte te laten verspringen (een soort van 'halfsteensverband').

6. Laat in eerste instantie na het leggen de uiteinden van de planken over de randen van het terras steken. Nadat alle terrasplanken zijn geinstalleerd, zaagt u de randen op gelijke lengte af met een cirkelzaag.
+31 (0)85 250 27 03
Energieweg 30
info@tardex.nl
3771 NA Barneveld
© 2012-2024 Alle rechten voorbehouden
Made on
Tilda